038-4270410    info@crb-ngk.nl

De Iglesias Reformadas de España (IRE)

Op reis voor hun werk, kregen verschillende gereformeerde Nederlanders contact met kleine protestantse groepjes  in dat land, deze groepjes hadden eigenlijk aan alles gebrek. Van verschillende zijden werd daarop spontaan hulp geboden, zowel in materiële als in geestelijke zin. De gemeente van Bussum-Huizen is al vanaf de jaren zestig betrokken bij het kerkelijk opbouwwerk in Spanje. Via de Commissie SBS (Steun Broederschap Spanje) werd de hulpverlening gecoördineerd. In 2016 heeft zij haar taken overgedragen aan Verre Naasten. Uit de lappendeken van verschillend denkende groepjes ontstond in de jaren tachtig  tenslotte ook een gereformeerd kerkverband: de Iglesias Reformadas de España (IRE). Verspreid over 3 plaatselijke kerken, Madrid, Mataró (dichtbij Barcelona), Almuñecar (in het zuiden, niet zo ver van Malaga) en 1 evangelisatiepost, telt het IRE verband tegenwoordig ongeveer 150 leden en 4 predikanten. Het contact met de vrijgemaakte kerken verloopt sinds 1989 officieel via het deputaatschap BBK, in nauw overleg met Verre Naasten | Groningen Mission, die een drietal kerken binnen de IRE ondersteunt. Meer informatie daarover is hier te vinden. Het onderhouden van contact wordt door de Spaanse broeders en zusters zeer gewaardeerd!

De Iglesia Evangélica Presbiteriana de España (IEPE)

Op de IRE synode van november 2014 is besloten om nauw te gaan samenwerken met de IEPE, de presbyteriaanse kerk in Spanje: Iglesia Evangélica Presbiteriana de España. De IEPE heeft haar wortels heeft in de presbyteriaanse kerk in Brazilië, de IPB, waarmee we vanuit Nederland een zusterkerkrelatie onderhouden. In Spanje hebben de IRE en de IEPE gekozen voor de vorm van een federatie. Men wil graag nauw samenwerking zonder de eigen identiteit op te hoeven geven. Deze keus is ingegeven door het feit dat men wat betreft de leer gelijkgestemd is, maar er in de vorm van kerkregering verschillen zijn.  De IEPE is een verband van 7 kerken in Spanje, in Don Benito, Sevilla, Getafe, Torrelodones, Madrid, La Coruña en Málaga. Er is een evangelisatiewerk in Huelva en hier en daar werkt men ook in kleine groepjes. De IEPE wil missionaire kerk zijn.

Contactinformatie IRE-kerken

Almuñécar
Iglesia Evangelica
C/Generalife (in front of Colegio ‘Rio Verde’).c/Mariana Pineda
18690 Almuñécar
dienst: 11.00

Madrid
Iglesia Cristiana Reformada
c/. César González Ruano 25
28027 Madrid
diensten: 11.00 en 18.00

Mataró
Iglesia Reformada Presbiteriana
Sant Isidor 43-45
08302 Mataró
dienst 11.00
dienst 18.00 in evangelisatiepost:
Calle Anselmo Clavé,  26-28
08397 Pineda de Mar

 

Wanneer u nog informatie mist over de kerken in Spanje, neem dan gerust contact op met ons secretariaat: info@crb-ngk.nl.

En mocht u naar Spanje reizen, weet dan dat een bezoek aan één van de gemeenten zeer op prijs wordt gesteld!